Andre oppdateringer · Huset og oss

Status etter 6 måneder

Jeg tenkte at siden vi nå har bodd i huset omtrent et halvt år, kunne det passe med en liten statusoppdatering både om hvordan det går nå, men også ta et lite tilbakeblikk på hvordan jeg opplever at denne prosessen har vært så langt.

Som jeg har skrevet tidligere har jeg alltid vært en rotekopp. Jeg har klart å rydde når jeg vet at det kommer besøk, men så fort gjestene går ut av døra så sklir det ut igjen.

Min oppfatning av hva et ryddig hjem er har alltid vært at man ikke kan se rotet. Denne  definisjonen betyr at så lenge ting ligger i skuffer eller bak lukkede dører så er det greit. Uansett hvordan det ser ut inni skuffene eller bak dørene. Problemet mitt vel egentlig at ting har en tendens til å krype ut av skaper og legge seg rundt omkring og ligge der til man ikke legger merke til det lenger.

Jeg har jo tenkt at det ikke er ideelt, for jeg vet jo selv at det er rotete. Og det er ikke noen god følelse å grue seg til å åpne døra hvis det ringer på eller å si til venner at jeg ikke har lyst på besøk fordi jeg vet at det flyter rundt meg.

Da vi kjøpte huset hadde vi noen måneder før vi overtok som jeg drømte om hvordan jeg ville ha det. I tankene mine la jeg håndklær på ett sted, tallerkener et annet, bøker der og der, møbler sånn og sånn.

Så overtok vi. Alle esker ble båret inn, alle møbler ble satt på plass slik vi hadde sett for oss på forhånd. Møblene var egentlig det enkleste, de er så store så det er litt begrenset hvor de kan settes. Men alt småtteri? Hakke peiling. Det var bare å prøve seg frem. Baderomsting til badet. Kjøkkenting til kjøkkenet. Klær til garderoben… for det meste i hvert fall. Hva kan puttes på vaskerommet? Jeg kjenner ingen som har den type vaskerom, hva pleier folk å putte inn der? så mye vaskemidler har jeg ikke. Det har jo blitt litt sånn «Vi trenger en plass til dette. Hvor er det plass? Vaskerommet.» Så det er mye diverse der. Det gikk litt tregt i utpakkingen og jeg hadde ikke helt kontroll.

img_0459

Det gikk da opp for meg at det antagelig ikke kom til å bli så lett som jeg hadde sett for meg. Man har alltid så mye mer enn man tror, og hvor skal man gjøre av alt sammen? Hvordan kommer man til det punktet der man tenker «Nå er huset i orden. Nå føler jeg ro og harmoni når jeg kommer inn døra. Og hvis det er noe rot, så vet jeg jo hvor det skal ryddes på plass.» Vel, der har jeg aldri vært.

Jeg vet jo at det går an å ha systemer og orden, jeg har jo sett andre ha det sånn, jeg vet at det er mulig. Uten at hun selv har visst det, har faktisk min gode svigermor har lært meg mye om hvordan ting bør være.

img_0617img_0466

Som du forstår ble det mye prøving og feiling og «fomling i blinde». For å lære litt av andre og se om det kanskje fantes en enklere metode for å gjøre ting på begynte jeg med det alle gjør når man lurer på noe; søke på nettet. Jeg leste blogger og artikler og alt jeg kom over, men alt har liksom vært en salig kaos uten mål og retning. På det tidspunktet startet jeg bloggen. Både fordi jeg tenkte det ville være gøy, men like mye for å forplikte meg selv til å fortsette og ikke gi opp underveis.


I januar fikk jeg høre om Marie Kondo av en venninne. Du som har fulgt litt med på bloggen en stund vet jo at jeg har blitt utrolig begeistret for Konmari-metoden. Men jeg sluttet ikke med å lese blogger og lære mer, åneida. Jeg tenkte at hun kan jo ikke være den eneste som har utviklet sin egen metode, så jeg begynte å lese enda mer. Da kom jeg borti podcaster. Så fantastisk å kunne høre personene bak ordene!

Jeg må innrømme, jeg har tenkt mye på huset i det siste. Egentlig helt fra vi kjøpte det, men enda mer i det siste. Og når jeg skriver mye, så mener jeg mye. Det har gått litt langt, på et tidspunkt vippet det litt over.

Noe av problemet er at jeg faktisk ikke er hjemme så mye, jeg har en fulltidsstilling og familie og venner som jeg treffer ofte og ting som må gjøres og et liv som må leves. Så går jeg og tenker på huset hele dagen uten å få gjort noe før jeg kommer hjem på kvelden. Da er det selvfølgelig for sent til å gjøre noe, jeg burde ha lagt meg, men likevel er jeg våken til langt på natt fordi jeg «skal bare» rydde litt. Våkner dagen etter med underskudd på søvn og fortsetter som jeg pleier. Det er dømt til å gå rett vest etter en periode. Heldigvis har jeg gode mennesker rundt meg som passer på og sier ifra når nok er nok og gir råd om at jeg bør roe ned litt.

Når det er sagt så føler jeg at vi har kommet ganske langt! Alt er kanskje ikke perfekt, mye er ennå planer, men mye er det faktisk blitt orden i. Om enn i en litt tilfeldig rekkefølge (det er jo ikke så lenge siden jeg fikk høre om KonMari). Og jeg har innsett at det kunne faktisk ha vært verre. Mye verre. Mange har bodd i samme hus i 20 år og holder på å drukne i ting. Vi er ikke der. Vi har det faktisk bare litt rotete. Ikke mer enn at vi fint kan panikkrydde før besøk og få det helt greit før gjestene kommer. I stua og på kjøkkenet er det jo mest «hverdagsrot». Det meste av tingene i eskene finner nok sin faste plass etterhvert, og i hodet mitt legger jeg ting på plass hele tiden selv om jeg ikke er hjemme (kall meg gjerne gal, det stemmer sikkert).


Til slutt et lite tips.

Dersom du vil høre en podcast om organisering fra ei som alltid har vært ryddig og organisert, anbefaler jeg Organizing 365.

Hvis du heller ønsker å høre om rydding fra motsatt perspektiv, fra ei som alltid har vært – og fortsatt er – rotete, anbefaler jeg A Slob Comes Clean. Det var hun som fikk meg til å innse at jeg faktisk ikke har det så vanskelig. Det går greit. Litt om gangen går bra det også.

Så der er jeg nå. Slik er stillingen med huset.

Konklusjonen er (foreløpig) at Roma ikke ble bygget på en dag. Ta en ting om gangen, og la noe flyte litt i mellomtiden. Det går bra.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s