Anbefalte innlegg · Organisering · Tips og triks

Kom i gang med ryddingen!

Det har nå gått snart fem måneder siden vi flyttet inn i huset. Selv om jeg føler vi har kommet langt med sortering og rydding, er det på tide at jeg gir meg selv et spark bak.

IMG_0473

Men selv om jeg har vært litt treg med å komme i gang har jeg fått gjort litt likevel. Jeg har nemlig gjort grundig bakgrunnsarbeid og brukt mange timer på å lese og studere ulike tilnærminger til ryddingen. Veldig teoretisk, men faktisk veldig lærerikt! En god del av dette skulle jeg ønske at jeg visste da jeg flyttet inn i huset vårt. Nå som jeg sitter med all denne kunnskapen føler jeg meg klar for å bli ferdig.

Her er en liten guide til hvordan du som akkurat har bestemt deg for å rydde hjemmet kan komme igang.

Hva er visjonen for ditt hjem?

Før du setter i gang bør du se for deg hvordan du vil ha det. Du trenger en visjon, et mål å jobbe etter. Mer spesifikt enn at «du ønsker å ha det ryddig».

Hva slags hjem ønsker du og hvordan vil du leve der?

Hva ønsker du å oppnå med ryddingen?

Se for deg livsstilen du ønsker å ha. Tegn gjerne visjonen din for å gjøre den mest mulig levende, eller skriv det ned. Noen lager en plakat med utklipp fra magasiner.

Spør deg selv hvorfor du ønsker akkurat denne visjonen. Gjerne flere ganger. Til syvende og sist er svaret som regel at dette gjør deg glad. Hvis du senere i ryddeprosessen trenger å motivere deg selv, kan du hente frem visjonen din.

IMG_0070-0

Mine visjoner:

  • Jeg ønsker et hjem hvor vi kan slappe av etter jobb for å samle opp energi for å kunne dra på jobb dagen etter fordi jeg blir glad av å føle meg opplagt
  • Jeg ønsker at gjestene våre føler seg velkomne hos oss fordi jeg ønsker at vennene våre skal trives hos oss fordi da vil de komme på besøk ofte og dette gjør meg glad
  • Jeg vil ha et hus der vi kan holde på med interessene våre, for min del håndarbeid rett og slett fordi jeg blir glad av å holde på med dette.

Velg en tilnærming og strategi

Feng shui, minimalisme, profesjonelle organisatorer, mental rot og energier er noe av det jeg har lest om. Det er en jungel der ute, det finnes så utrolig mange metoder!

Personlig synes jeg det ikke er så interessant å lese om energiflyt i hjemmet og den type tilnærming, antagelig fordi jeg ikke er så åndelig av meg. Det er likevel lærerikt å vite hva andre mener om det, og jeg er ofte enig i grunnprinsippene.

Når du skal velge en metode for hvordan du vil gå frem kan det være lurt å tenke på hjemmet ditt og hva du ønsker å oppnå, det vil si visjonen. Noen metoder går ut på å beholde så lite som mulig, mens andre går ut på å finne gode oppbevaringsløsninger for tingene du har liggende. Og trenger du egentlig å følge en strategi for hele huset hvis det bare et ett rom som ikke fungerer? Det er ikke alle programmer (eller challenges som det heter) og metoder som er like grundige, så dersom du har mye ting sier det seg selv at det er optimistisk å bli ferdig på en helg.

img_1426

Jeg er fortsatt mest inspirert av Marie Kondo, og det er denne jeg vil anbefale om noen spør. Av alt jeg har lest og sett og vært borti er det denne metoden som har den mest helhetlige planen og som samtidig har svar på alle de små, praktiske tingene. Du kan lese mer om Konmari-metoden HER. Dersom du kan vente litt med å starte organiseringen kommer også KonMari-appen denne våren!

Uansett hvilken metode du velger så kommer sannsynligvis du i mål bare du holder motet oppe og fortsetter til du er ferdig. Selv om det antagelig er lurt å holde seg til den metoden man har valgt, er det jo alltids mulig å skifte strategi underveis hvis man finner ut at det absolutt ikke fungerer. img_1427

Her har jeg samlet noen lenker til hjemmesider med masse informasjon om rydding og organisering og hvordan du kan komme igang:

http://www.theminimalists.com/ – To menn som liver en minimalistisk livsstil og forteller om hvordan du kan være lykkelig med mindre.

http://www.realsimple.com/ – Superinformativ nettside som gir masse informasjon om organisering og andre områder i husholdningen.

http://www.goodhousekeeping.com/ – Gir inspirasjon til løsninger på ulike problemområder. Er også en god husholdningsside.

http://organizedhome.com/ – Denne siden er helt super uansett hva du lurer på angående rydding, orgaisering og rengjøring! Gode veiledninger.

http://www.organisemyhouse.com/ – Denne bloggen har både programmer du kan følge og gode tips for ulike områder i hjemmet.

http://personalorganizing.about.com/ – massevis av punktlister og tips.

http://orgjunkie.com/ – God side å starte med, mange begynnertips.

http://blog.delightfulorder.com/ – Her er det flere programmer (challenges) du kan følge for å komme i gang.

http://fengshuinorge.no/ – En kort innføring i Feng Shui og hvordan du kan benytte denne metoden for ditt hjem.

http://www.marthastewart.com/ – Dronningen over alle husmødre! Massevis av tips.

http://organize365.com/ – Et bra sted å begynne.

Det finnes også flere podcaster som tar for seg disse temaene:

  • The Minimalists Podcast
  • Clearing the clutter inside and out
  • Organize 365 Podcast

img_1471

Sett en frist

Dette er ikke endel av noen spesiell metode, men jeg kjenner meg selv; jeg får ikke gjort noe uten litt press.

På nettet er det tusenvis av programmer du kan følge dag for dag eller uke for uke, for eksempel Peter Walsh’s 31 days to get organized challenge.  Disse programmene er antagelig helt supre hvis man klarer å følge dem slavisk, men de aller fleste har noen områder de trenger å bruke lenger tid på enn andre ting. Vi har alle ulike hus, behov og utfordringer. Vi må dessuten tilpasse oss hverdag og jobb og tilgjengelig fritid. Derfor foreslår jeg at du setter din egen frist. Dersom noe tar lenger tid enn anntatt, er ikke fristen satt i stein.

img_1416

Jeg ønsker å være helt ferdig med å rydde ut alt vi ikke har behov for og laget et system for gjenværende ting innen sommerferien, dvs om ca fire måneder. Det er mitt mål. Det er realistisk og ikke alt for langt frem i tid.

Det kan også være en idé å skaffe seg en medsammensvoren eller et vitne slik at ikke fristen renner ut ubemerket. Eller hva med å invitere til selskap på fristen slik at du må være ferdig til da?

IMG_0099

Nå har sett for deg hvordan det skal bli, du har valgt en strategi for hvordan du skal gjøre det og eventluelt laget en tidsplan, så da håper jeg du er skikkelig klar for å sette igang! Det er ihvertfall jeg!

Lykke til!

Og husk at du gjerne kan gi tilbakemelding om du har noe på hjertet 🙂

En kommentar om “Kom i gang med ryddingen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s