Anbefalte innlegg · Klær · Organisering · Tips og triks

KonMari: Rydd deg glad!

Nå skal du høre. Hvis du har et ønske om å organisere hjemmet ditt, har jeg et lite tips til deg.

Marie Kondo. KonMari-metoden. Jeg. Er. Frelst.

Snakk om dame som har orden i sysakene! Jeg er snart ferdig med å lese boka The life-changing magic of tidying (Magisk opprydning på norsk), og jeg har allerede fått ryddet SÅ mye! Og i motsetning til tidligere har jeg nå et mål og en plan for hvordan jeg skal få det slik jeg vil.

Slik ser den engelske forsiden ut, screenshot fra iBooks:
Den norske forsiden er noe mer sprudlende:


I korte trekk handler boka om at du kun skal omgi deg meg ting som gjør deg glad, og hvordan du skal gå frem for å organisere tingene dine best mulig.

Marie Kondo gir deg blant annet disse tipsene:

  • Ta hele oppryddingen på en gang heller enn litt og litt.
  • Se for deg hvordan det kan bli.
  • Start med å kvitte deg med ting.
  • Rydd etter kategori. Rekkefølgen Marie anbefaler er klær, bøker, papirer, annet og personlige eiendeler.
  • Samle alt du skal rydde, hold hver gjenstand i hendene og føl om den gir deg glede. På denne måten skal du ikke velge hva du skal kaste, men heller hva du vil beholde.
  • Når du kun sitter igjen med ting som gir deg glede, må du gi hver gjenstand sin egen plass.
  • Gjenstander innen samme kategori skal samles på samme sted i huset/leiligheten.
  • Respekter gjenstandene dine og huset ditt. Ta godt vare på dem slik de tar vare på deg.

Det jeg liker aller best ved henne er holdningen hennes til ting. Gjennom hele boka beskriver hun hvordan du skal velge hva som omgir deg med omhu, men de tingene du velger skal du behandle ordentlig.

Andre som har ryddet etter denne metoden skal ha følt seg mye gladere, de er klare for nye utfordringer i livet eller er enda mer engasjert i sine lidenskaper i livet. Og det beste av alt; skal vi tro Marie har de færreste av de som fullfører tilbakefall. Det er visstnok noe av fordelen med å rydde alt på en gang. Om det er sant? Det vet jeg ikke ennå!

Den andre boka Spark Joy gir deg enda mer konkrete tips til hvordan du skal gå frem, i den er det til og med illustrasjoner for å gjøre rydding enklest mulig.

Hjemmesiden hennes finner du HER.
Du kan også lese mer i denne artikkelen fra Dagens Næringsliv.

Den som ikke blir inspirert av sånt forstår ikke jeg. Det kriblet i fingrene etter å sette i gang.

Siden vi flyttet i høst og jeg ryddet i klærne mine da, trodde jeg egentlig at jeg ikke hadde så mye jeg ikke trenger i skapet. Så feil kan man ta. For da jeg satte meg ned og virkelig hvert klesplagg, så fant jeg jo fort ut at jeg ikke trenger både det ene og det andre.

Omtrent slik, eller litt mer rotete, så skapet mitt ut før jeg startet:

IMG_0479

Bildet er fra da vi innviet garderobeskapene i høst.

Slik ser det ut nå:


Klærne er flyttet til kommoden i tråd med KonMari-metoden.

Teknikken går ut på å legge plaggene slik at de blir et rektangel før det brettes sammen flere ganger. Hvis du gjør det riktig skal plagget kunne stå av seg selv uten støtte; det såkalte sweet-spot. Se mer i videoen under:

 

Dagens store høydepunkt var å endelig få begynt å rydde loftsstua. Nå har vi bare lagt ting inn der i flere måneder, så det føltes godt å endelig ta noe ut! Nå kan mat tilogmed skimte hvilken farge gulvet har:


Klær, bøker og DVDer som enten skal kastes eller doneres bort:


Det ble en god haug.

Jeg har fortsatt ikke brettet trusene og sokkene etter KonMari-metoden (les om undertøyssystemet mitt HER), men jeg har gjennomgått grundig og sendt mye av det avgårde til den siste hvile.

Ennå har jeg ikke kommet så langt at jeg kan si noe om jeg føler meg lykkeligere eller at tilværelsen er forandret, men jeg har ihvertfall blitt utrolig inspirert til hvordan jeg skal nå målet mitt om et fint og harmonisk hjem.

Så jeg anbefaler på det varmeste å lese denne boken om du har lyst til å få litt orden men ikke vet i hvilken ende du skal begynne i!

Del gjerne dersom du vet om noen som kan ha nytte av dette! Eller hvis du liker innlegget selvfølgelig 🙂

Ha en super dag videre!

6 kommentarer om “KonMari: Rydd deg glad!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s