Anbefalte innlegg · Husholdning · Organisering · Tips og triks

Denne permen gjør hverdagen enklere!

Har du hørt om en husholdningsperm eller husholdningsbok? Det hadde ikke jeg heller inntill nå nylig. Utrolig rart, med tanke på hvor praktisk det er! Hvorfor er ikke dette mer vanlig i norge tro?

Når jeg søker på «husholningperm» eller «husholdningbok» på google, får jeg kun opp ett par relevante søk, blant annet en gammel forumtråd fra 2009. Tydeligvis ikke noen som har skrevet mye om dette i norge.
Søker jeg derimot på engelsk, etter «home management binder» eller «household notebook» får du opp uendelig mange treff. Dette er åpenbart kjempestort!

Hva er en husholdningsperm?

En husholdningsperm er et hjelpemiddel for å organisere hjemmet og hverdagen, kort sagt et sted du kan samle informasjon du trenger å ha lett tilgjengelig hjemme. Den er rett og slett det du vil at den skal være.

Eksempler på hva den kan inneholde er:

 • Timeplaner
 • gjøremål
 • kontaktinformasjon
 • budsjett
 • handlelister
 • pakkelister til ferieturer
 • kalender
 • ukesmeny
 • handlingsplan ved brann og ulykker
 • oversikt over helse og legebesøk

og dette er bare et lite knippe av hva den kan brukes til.

Enkelte ting er kanskje lettest å ha på telefonen, for ekempel bank og kalender. En slik perm jeg har laget er åpenbart for stor til å ta med seg, men er ment for å ha tilgjengelig i huset. Hos oss er vi eksperter på å skrive lister som blir liggende å flyte rundt i huset, så for vår del er det ganske praktisk å kunne samle alt i en perm.

Et eksempel

Jeg tenkte å vise dere hvordan husholdningspermen min ser ut, selv om det fortsatt er ting jeg ønsker å forbedre. Det var jo et av nyttårsforsettene mine å lage en slik! Enkelte ting er selvfølgelig sensurert.

Slik ser altså vidunderet ut. IMG_1245

Jeg har tatt en vanlig ringperm og brettet gavepapir rundt som et bokbind for å gi den et mer personlig preg. Bak første perm har jeg brettet en plastlomme på langs for å haet lite sted til penner og diverse som kan være nyttig.

IMG_1247

Rett bak forsiden er alt som må gjøres relativt raskt, regninger til forfall, huskeliste, innkallinger til legeavtaler osv.

IMG_1248

Så kommer alle opplysninger som er greit å ha orden på.

IMG_1249

Det første arket er et ark med telefonnumre til nødetater, lege, tannlege, pårørende og naboer, samt adresse og veibeskrivelse til huset. Dette arket er veldig amerikansk og passer egentlig ikke til oss, så jeg har funnet ut at jeg heller ønsker å lage mitt eget etterhvert.

IMG_1250

Så kommer en oversikt over hvem som er leverandører av ulike tjenester i husstanden, planen er å fylle inn telefonnumre her også slik at vi ikke trenger å lete hver gang vi skal ha tak i noen. Veterinærinformasjonen er ihvertfall på plass, så ingen fare der.

IMG_1251

IMG_1252

Så har jeg lagt inn informasjon om gjenvinningsstasjonen vår, rett og slett fordi den var tilgjengelig. Det tenker jeg å gjøre med all relevant informasjon som kommer i posten, så har vi det samlet. Så har jeg satt av et ark til påloggingsinformasjon til ulike steder på nett, men jeg må innrømme at jeg er litt skeptisk til å fylle ut akkurat denne.

IMG_1253

Har også lagt inn et skjema for vedlikehold av bil, så man alltid kan bla tilbake og se hva som ble gjort når.

IMG_1254

Så er en oversikt over når ulike regninger dukker opp, veldig praktisk så man ikke plutselig blir overrasket.

IMG_1255

I neste kapittel tenker jeg å samle alt som har med mat å gjøre. Her i heimen har vi kun ukesmeny i høsthalvåret, så denne er derfor ikke lagt inn nå.

IMG_1256

Enoversikt over middager vi liker å lage kan være greit på dager det står litt fast. Har lyst til å renskrive denne på maskin så det blir litt penere.

Heftet jeg har lagt inn er det jeg tidligere omtalte fra panduro. Jeg måtte lage et nytt hull i boka, men er veldig fornøyd. Den inneholder en 8-ukers plan hvor du kan registrere mål, matinntak, trening og resultater. Ikke for enkel og ikke for omfattende. Helt i tråd med nyttårsforsettet mitt om å bli sunnere.

IMG_1257IMG_1258IMG_1259

Tredje kapittel er Organisering og rengjøring. Det ligger ikke så mye her ennå, men tenker at det kan bli mer etterhvert.

IMG_1260

Det første som ligger her er en oversikt over det vi er nødt til å gjøre i huset. Denne tenker jeg å angripe når det ikke er så mye vinter ute.

IMG_1261IMG_1262

Så kommer den berømmelige vaskelista som jeg har skrevet så mye om tidligere. Den fortjener selvfølgelig en plass i denne permen.

IMG_1263

Jeg har også lagt inn et prosjekt jeg ønsker å begynne på etterhvert.

IMG_1264

Så er det et kapittel med kalender og ting i forbindelse med bursdager.

IMG_1265

Her har jeg lagt kalenderen fra avfallsselskapet, det var som sagt den jeg hadde for hånden. Da har jeg ihvertfall oversikt over når søpla blir tømt.

IMG_1266

En bursdagskalender til nærmeste venner og familie er veldig praktisk,spesielt for slekt som ikke er på facebook! Rett ved siden av likker også gaveforslag så man kan skrive ned så fort man komme på noe spesielt.

IMG_1267

Til slutt har jeg en egen kategori med hobby og fritid.

IMG_1268

Her har jeg lagt en side hvor jeg kan skrive ned idéer til bloggen, samt en overikt over alle håndarbeidsprosjektene jeg driver med for øyeblikket.

IMG_1269IMG_1270IMG_1271

Jeg har lagt mye tid og omtanke i denne permen, og føler jeg har fått med det aller meste som er viktig i livet vårt for øyeblikket. Men håpet mitt er at permen skal utvilke seg etterhvert som livet utvilkler seg, og at den kommer til å gjenspeile alle områdene av livet som vi trenger å holde orden på.

Her er et eksempel på ei som virkelig har orden i sakene, her snakker vi detaljstyring!

Lag din egen husholdningsperm!

Det er i grunn ikke så dyrt eller vanskelig, men det krever litt tid og organisering.

Permen eller boka kan være så enkel eller forseggjort, det kommer an på dine ønsker og behov. For noen holder det med en ringperm med noen enkle, håndskrevne ark inni, andre liker at alt er pyntet i ekte scrapbook-stil. Personlig er det viktigst at det er praktisk, men jeg liker at det ser litt ordentlig ut.

Så slik gjør du det:

 1. Start med å finne ut hvilke behov du og din familie har. Hver families behov er ulike, alle familiers hverdager er forskjellige. En familie med barn har et helt annet behov enn en familie uten. Skriv ned hva du ønsker å organisere og hvilke opplysninger du ønsker å ha med.
  Husk at alt kan endres eller legges til senere, så ikke bli fortvilet om du ikke kommer på så mye.
 2. Finn ferdige utskriftsark på nettet, se for eksempel lenkene jeg har lagt til nederst. Det finnes tusenvis av ulike typer, så det kan lønne seg å lete etter det som passer perfekt for deg. Hvis ikke kan du jo alltids lage ark selv i f.eks. word.
 3. Finn ut hvilke kategorier du ønsker å samle alt i. Hvor mye du ønsker å dele opp er helt opp til deg. Noen ønsker mange små kategorier, andre ønsker få store. Se for deg hva som kan være praktisk.
 4. Samle alt i en ringperm eller hefte. Det finnes mange pene på markedet, men husk at du bør ha en hullemaskin som passer til permen. Hvis du vil kan du legge arkene inni plastlommer for å beskytte dem bedre.
 5. Pynt permen etter eget ønske, bare fantasien setter grenser!

Om du er mer av den lettvinte typen kan du jo heller ta en tur innom Panduro. Der har de en fiks ferdig perm som du kan fylle med tilhørende planleggingsbøker: en bok for alt som må gjøres, en bok for trening og mat, en bok for ukesmenyer og en bok for budsjett. Der kan du også få tak i masse tilbehør om du ønsker. Det finnes også kalender, men den vet jeg dessverre ikke hvor man kan få tak i. Bakdelen med dette settet er at formate er lite (ca A5), du kan ikke bruke vanlig hullemaskin med to hull, og selvfølgelig at du må betale endel hvis du ønsker alle bøkene.

Er det en ting jeg ihvertfall har lært så er det at man heller bør se på dette som et pågående prosjekt enn et prosjekt som skal bli ferdig.

Lenker videre

Her er noen lenker til deg som ønsker å lære mer om husholdningspermer:

 

Lenker til gratis ark du kan printe ut:

 

Dersom du synes dette var nyttig eller en god idé blir jeg veldig glad om du liker facebooksiden min eller deler videre!

Legg også gjerne igjen en kommentar under 🙂

Ha en riktig fin januarkveld!

3 kommentarer om “Denne permen gjør hverdagen enklere!

 1. Kjempesmart. Jeg har lurt på hvordan jeg skal få all informasjonen på ei tavle i en mellomgang. Men en perm samler du all informasjonen, også kan en ha den nærmeste og viktigste opppe på tavla. Det blir mye papirer hos oss også. Flott inspirasjon:) Denne ideen tar jeg nok i bruk om ikke lenge skal du se:)

  Liker

  1. Så gøy å høre!! Ja vi har funnet ut at det er utrolig praktisk, og så kan den hele tiden endres og tilpasses etter hva man har bruk for. Oppdater meg gjerne når du er i gang, er alltid spennende å høre andres erfaringer!!

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s